Tips för en bekvämare graviditet

En graviditet kan vara nio månader av mer och mer besvär. Kroppen genomgår livets största förändring och med det kommer en del obekvämligheter. Du kan göra livet enklare för dig med rätt produkter och aktiviteter.

  • Träning – du behöver hålla hälsan uppe under graviditeten. Den gamla myten att gravida ska vila och bara ta det lugnt har krossats sedan länge. Under början av graviditeten kan du träna som vanligt, se bara till att lyssna på kroppen. Träningen ska ge mer energi än den tar och den ska aldrig göra ont. Även om du varit väldigt vältränad innan kanske du får hålla dig till promenader och enklare cykelturer om kroppen säger ifrån.
  • Stödbälte – när magen börjar bli tung kan du får foglossningar och ryggsmärtor, det är nog de vanligaste krämporna för gravida. Ett stödbälte avlastar ryggen och bäcken, du behöver inte bära hela magens vikt själv. Stödbälten och gördlar har olika utseende och styrka beroende på vad du behöver. Dessa kan du även använda efter förlossningen då magmusklerna är svaga. Under uppträningen efter graviditeten är det ryggen som arbetar istället för magen när du lyfter och går, vilket kan ge mer ryggsmärtor.
  • Extra kilon – undvik att lägga på dig för mycket. Du kommer att samla vätska och fostret har sin vikt, men under en normal graviditet där kvinnan är normalviktig innan graviditeten borde hon inte gå upp mer än 11-16 kilo. En långgående studie har visat att barn till mammor som var överviktiga innan de blev gravida löpte ökad risk att själv drabbas av fetma senare i livet. Hur mycket du går upp under graviditeten påverkar inte på samma sätt, istället är det bara jobbigt för dig. Krämpor brukar öka och det är svårt att gå ned kilona efter förlossningen.