Bra tips för dina guldsmycken

Guldsmycken har alltid varit populära accessoarer och många av oss har nog eller eller annat därhemma. Här kommer några snabba tips för både matchning av guld och vård av materialet.

Rätt färger att matcha med guld

Guldsmycken förtjänas att matchas med något som får det att se riktigt snyggt ut. Och som tur är finns det flera bra val. Svart är en riktigt klassiker, likaså rött. Mörkgrönt är också väldigt bra på att framhäva gulds färg. Har man en del guldfärgade kläder kan dessa också passa förvånansvärt bra. Detta tack vare att en monokrom look ser väldigt stilren ut. Och tro det eller ej, men silverfärgade kläder kan också fungera.

Förvaring av guldsmycken

Bäst är att förvara smyckena i ett smyckeskrin, helst för sig så de inte skaver mot varandra. Om de är värt mycket kan det dessutom vara rekommenderat att ha något som ett säkerhetsskåp hemma där man ställer in smyckeskrinet.

Rengöring av guldsmycken

Guld är inte svårt att rengöra, men då det är en väldigt mjuk metall är det bäst att vara försiktig när man rengör det. Som förberedelse är det bra att blötlägga guldobjektet i varmt vatten och med lite vanligt diskmedel. Smuts som fortfarande finns kvar kan man försöka få bort med försiktig borstning med exempelvis en tandborste. Skölj sedan av det och torka med en mjuk trasa.

Sälja guldsmycken

Har man ett eller flera guldsmycken man inte längre använder är det slöseri att bara låta dem ligga och samla damm. Guld har ett värde i sig och är något man alltid kan sälja. Om inget annat kan det ju finansiera köpet av ett smycke man faktiskt kommer att använda.